ZARARLILAR

Çiyan

Çiyan zehirli bir böcek türü olup, ortalama 20-30 cm arasında değişen boylara sahiptir. Vücutlarının altında onlarca ayakları bulunan çiyan böceği nemli alanlarda, ormanlık alanlarda, çürümüş kütüklerde, kayalıkların ve yaprakların altında yaşar. Doğal ortamlarda yaşayan küçük canlı türleri ile beslenme sağlayan çiyan böceği avını önce zehirler ve daha sonra yiyerek beslenme sağlar.

SALYANGOZ

Salyangoz tatlı sularda, denizlerde ve karada yaşayan türlere sahip olan bir böcek türüdür. Rutubetli ve nemli alanlarda yaşayan salyangoz böcekleri, sırtındaki sert kabuk içerisinde yaşar ve bu sert kabuk salyangozu birçok tehlikeden korur. Hareketini sürünerek sağlayan salyangozlar, vücutların ürettikleri bir sıvı üzerinde hareket ederler.

Akrep

Akrep, sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan zehirli bir canlı türdür. Türlerine ve yaşam alanlarına göre zehirlerinin etkisi de değişen akrepler, ortalama 10 ila 20 mm arasında değişen boylara sahiptir. Binlerce türü olan akrepler ortalama 5 yıl yaşar.

Akar

Akar böceği bir diğer adı ile mite böceği gözle görülemeyen küçük canlılardır. Beslenmelerini insanların yatak, yorgan, yastık gibi eşyaları üzerine dökülen kıl ve deri parçaları ile sağlarlar. Hemeh hemen her ortamdan akar böceği vardır fakat görülmedikleri için farkedilmezler. Bir insan vücudunda bile yüzlerce mite böceği olduğu söylenmektedir. ortalama 200 türü olan akar, türlerine göre farklı yapıda ve farklı renkte olabilmektedir. Mite haşeresinde 8 tane ve keskin bir ağız bulunur.

Çekirge

Çekirge uzun ve ince yapılı bir böcek türü olup, hareketini zıplayarak sağlar. Tarlalarda, çayırlık alanlarda ve su kenarlarında yaşayan çekirgeler, ortalama 6-7 cm boyundadır. En bilinen çekirge türleri arasında tarla çekirgesi, yeşil çekirge, değnek çekirge, İtalyan çekirge, mısır çekirgesi, Afrika göçmen çekirgesi bulunmaktadır. Toplam 6 bacakları bulunan çekirgenin bacaklarının 4 tanesi kısa 2 tanesi ise uzundur. Çekirge zıplamasını arka tarafında bulunan 2 uzun bacağı ile sağlar.

Buğday Böceği

Ülkemizde yetiştirilen kültür bitkilerinde ekonomik olarak zarara
neden olan toplam 506 hastalık etmeni, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır.
Bunlarla gerekli mücadele çalışmaları yapılmadığında ürün kaybı ortalama
%35 dolaylarında olmaktadır.

Fare

Fare kemirgen bir canlı olup, memeli hayvanlar sınıfında incelenir. Yaşadıkları alanlara ve türlerine göre farklı yapıda olan fareler aynı zamanda farklı isimlerle anılırlar. 4 ayaklı ve uzun kuyrukları olan farelerin küçük türleri yanında sıçan ve Keme adı verilen büyük türleri de vardır.

Gümüş Böceği

Gümüş böceği omurgasız canlılardandır. Parlak gri renkli olmasından dolayı gümüş böceği adı verilmiştir. Kanatları olmayan gümüş böcekleri insanları ısırmaz. Gümüş böceğivücut baş kısmı kalın kuyruk bölümüne inildikçe daralan bir böcek türüdür.

Güve

Güve haşeresi odun kumaş ve kürk gibi nesnelerin arasında dolaşan ve yuvalanmayı seven böcek türüne verilen isimdir. Güve pulkanatlılar sınıfına girer ve boyları 3mm civarındadır. Ambar depo gibi yerlerde güvegillerden olan tırtıl ve küçük kelebek cinsleri de bu gruba girer.

Hamam Böceği

Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen hamam böcekleri, en hızlı üreme sağlayan böcek türüdür.

Kakalak

Kakalak bir hamam böceği türüdür. Hamam böcekleri ile aynı özelliklere sahip olan kakalak böceği, kahverengi ve sarımsı renklerdedir. Başında 2 adet anteni bulunan kakalak böceğinde kanat vardır fakat uçamazlar.

Kalorifer Böceği

Kalorifer böceği bir hamam böceği türü olup, diğer hamam böceği türleri ile aynı özelliklere sahiptir. Yumurtlama yöntemi ile çoğalan kalorifer böcekleri, yumurtalarını kapsüller halinde sırtında taşır. Her üremelerinde ortalama 250-300 yumurta bırakan kalorifer böceklerinin yavrularıözellikle sıcak ortamlarda 15 gün içerisinde açılır.

Kara Sinek

Karasinek, boyu ortalama 5 ile 8mm arasında değişen boylara sahip olan bir sinek türüdür. Renkleri siyah ve koyu gri olan karasinekler, çok pis ve bünyelerinde birçok hastalık taşıyan mikropları barındıran canlılardır.

Karınca

Karınca, (Hymenoptera) zarkanatlılar grubunda incelenen bir böcek türüdür. Ortalama bir karıncanın boyu 2-4mm  arasında değişmektedir. Karıncaların yaklaşık 8500 türü vardır. Her karınca türünün kendine has özelikleri varıdr.

Kene

Kene, canlılardan kan emerek beslenen bir haşeredir. Ağaçlarda, otluklarda, hayvan ahırlarında, koyun, köpek, inek, dana gibi hayvanlar üzerinde yaşayan keneler zaman zaman kan emmek amacı ile insanların vücutlarına da yapışır.

Kertenkele

Kertenkele latince adı “Lacertilia” olan ve dünya üzerinde 3.000’den fazla yaşayan türü olan bir canlıdır. Sıcak havaları seven ve sıcak iklime sahip kıtalarda daha çok türü yaşayan kertenkeleler, bu tür havalarda sık sık duvar yada kayalıkların üzerine çıkarak dolaşırlar.

Kulağa Kaçan

Kulağakaçan dermaptera takımından,  gündüzleri ağaç kabukları, yaprak döküntüleri altında saklanıp, geceleri ortaya çıkan bir böcektir. İnsanlar tarafından çabuk tanınan özelliklere sahiptir.

Örümcek

Örümcek (Arachnida) eklembacaklılar sınıfındandır. Kafalarında 6-8 göz bulunur. 63.000 bin türü olup dünyanın her bölgesinde yaşayıp çoğalabilirler. Örümceklerin baş ve göğüs kısmı birleşip kaynaşmıştır.

Pire

Pire, canlılardan kan emerek beslenme sağlayan küçük bir haşere türüdür. Zıplayarak hareket eden pireler, çok hızlı çoğalır. Özellikle kedi ve köpek gibi memeli canlılar üzerinden beslenen pire, aynı zamanda bu tür canlılar üzerinde yaşar.

Sivri Sinek

Sivrisinek, kan emerek beslenme sağlayan kanatlı bir sinek türüdür. Aslında bilinenin aksine sivrisineklerin dişi olanları insanları ısırır. Erkek sivrisineklerise meyve ve sebzelerin öz suları ile beslenme sağlarlar.

Tatarcık

Tatarcık sineği çift kanatlı bir böcek türü olup, geceleri aktif gündüzleri ise pasif olarak yaşayan bir sinek türüdür. Görünüş olarak sivrisineğe benzeyen tatarcık sineklerininfiziki olarak sivrisineklerden bazı farklılıkları vardır.

Tesbih Böceği

Tespih böceği, vücudu oval biçimli, boz renkli, oldukça yassılaşmış ve kemerlidir. Tespih böceği vücudunu üstten kitinli geniş levhalar örter. Yedi çift bacağı vardır.

Yaban Arısı

Yaban arısı bir arı türü olup, arı türleri arasında en iri yapılı olanlardır. Yaban arısına, Eşek arısı da denilmektedir. Arı türleri arasında insanlara zararı olan türler arasında yer alan yaban arısıinsanları sokabilir.

Yılan

Yılan sürüngen bir canlı olup, derisi pullarla kaplı olan zehirli bir canlıdır. Ağızlarında  2 adet zehirli diş ve çatallı uzun bir dili bulunan yılanların esnek ağız yapıları vardır.